Ben je je in luchtfilters aan het verdiepen? Dan ben je er vast al achter gekomen dat de keuze reuze is. Wel zo fijn als je uiteindelijk de juiste keuze maakt, want die filters spelen natuurlijk een grote rol bij het realiseren van schone en gezonde lucht in jouw gebouw. Natuurlijk kunnen wij je adviseren, maar op deze pagina vertellen we je graag alvast meer over de verschillende classificaties.

Een overzicht

Bij het kiezen van de juiste filter kijken we naar drie verschillende filterclassificaties, namelijk: efficiëntie, luchtdoorlaatbaarheid en toepassingsgebieden. Aan de hand van deze parameters kan jij kiezen welke filter voldoet aan jouw behoeften. Wat deze filter classificaties inhouden? Dat vertellen we je hieronder.

1. Efficiëntie Classificatie: de MERV-waarde

De efficiëntieclassificatie van een filter laat het vermogen van een filter zien om deeltjes van verschillende groottes vast te houden. Dit vermogen drukken we uit in percentages en noemen we de ‘MERV-waarde’ van een filter. Dit staat voor Minimum Efficiency Reporting Value. Hoe hoger de MERV-waarde, hoe effectiever het filter is in het vasthouden van kleine deeltjes. Heb je een luchtkanaal waar veel vuil doorheen komt? Kies dan dus voor een filter met een hoge MERV-waarde.

2. Luchtdoorlaatbaarheid

De luchtdoorlaatbaarheid van een luchtfilter is de mate waarin lucht vrij door het filter kan stromen. Dit drukken we vaak uit in kubieke voet per minuut of kubieke meter per uur. Een hogere luchtdoorlaatbaarheid betekent dat het filter minder belemmering biedt voor de luchtstroom, waardoor er meer lucht doorheen kan stromen. Dit is gunstig voor toepassingen waarbij een goede luchtdoorstroming belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan ventilaties en airconditionings. 

Een te hoge luchtdoorlaatbaarheid kan leiden tot verminderde efficiëntieclassificatie, omdat deeltjes gemakkelijker door het filter kunnen passeren zonder te worden vastgehouden. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen luchtdoorlaatbaarheid en efficiëntieclassificatie bij het kiezen van een luchtfilter.

3. Toepassingsgebieden

Naast de efficiëntieclassificatie en de luchtdoorlaatbaarheid van een filter is het ook belangrijk om te kijken naar de toepassing van het filter. Door een filter te kiezen die is afgestemd op het beoogde gebruik, zorg je ervoor dat het filter optimaal kan presteren en de levensduur van het filter wordt verlengd. Filters kunnen dan ook voor verschillende doeleinden worden gebruikt, van luchtzuiveringssystemen tot industriële toepassingen.

Factoren zoals de omgevingstemperatuur, vochtigheid en chemische blootstelling kunnen van invloed zijn op de prestaties van het filter. Zorg er daarom voor dat het gekozen filter geschikt is voor de omgevingsomstandigheden waarin het filter wilt gebruiken.

Advies op maat?

Het kiezen van het juiste filter is een complex, maar essentieel onderdeel van een goede luchtfiltratie. We hopen natuurlijk dat je op basis van onze informatie al iets beter weet welk filter voor jouw situatie een gezondere en schonere omgeving kan creëren. Wil je advies op maat? Neem dan vooral contact met ons op via 010 786 57 85 of info@eskafilters.nl. Dan helpen we je graag verder!